Vinul vechi

Vinul vechi este nu numai preţios, ci şi sensibil. Savoarea sa poate fi compromisă în bună măsură dacă nu sunt respectate anumite reguli referitoare la destuparea sticlei, pregătirea pentru degustare şi temperatura de servire. Dacă sticla a fost păstrată aşa cum trebuie, atunci dopul a devenit fragil (din cauza contactului permanent cu lichidul); drept urmare, pentru extragerea sa se recomandă a fi folosite tirbuşoane speciale (de exemplu, Screwpull), care pot fi găsite în magazinele ce comercializează vinuri de vinotecă.

Foarte probabil, în sticlă există depuneri (acestea sunt o dovadă a vechimii vinului), care nu trebuie ingurgitate o dată cu lichidul. De aceea, după destupare, vinul trebuie turnat într-un vas decantor şi lăsat să se aeriseasca circa 30-60 de minute. Pentru degustare este bine să fie folosite pahare de sticlă cu gura îngustă, pentru a favoriza perceperea aromei vinului. Temperatura la care este servit vinul este la fel de importantă ca şi cea la care este păstrat. Vinurile albe trebuie bătute când temperatura lor este de 10-12 grade Celsius; cele roşii se consumă la o temperatură de 16-18 grade Celsius.

In cazul vinurilor vechi este important ca vinul sa fie pregatit inainte de a fi servit: consumat imediat ce a fost deschis, vinul poate fi prea inchis si neinteresant; o aerare prea lunga poate dauna vinului mai rau decat servirea lui imediata. Ca regula generala, imediat ce am deschis un vin vechi este importanta, ca si in cazul celorlalte vinuri, degustarea pentru a aprecia starea lui.

O metoda eficienta de pregatire a unei sticle de vin vechi este asezarea ei in pozitie verticala cu 24-48 h inainte de a fi desfacuta, cu scopul de a lasa sedimentele sa se depuna pe fundul sticlei. Inainte de a fi scos dopul, dupa ce am eliminat capisonul, este important sa curatam bine, cu un servet umed, “buza“ sticlei de eventualele urme de mucegai care s-au acumulat in decursul anilor. Procedand astfel, va fi mai usor de scos dopul intreg, printr-o alunecare lina pe suprafata umeda, evitandu-se potentialele ruperi, foarte comune avand in vedere ca dopul este de cele mai multe ori imbibat complet cu lichid si mult mai sensibil. Un tirbuson mai lung este o alegere recomandata, pentru a controla cat mai bine dopul in momentul scoaterii lui. Dupa ce am extras dopul, vinul trebuie lasat in sticla cu gatul descoperit intre 1 si 3 ore, astfel incat vinul sa nu sufere un soc brusc, nefiind pus dintr-odata in contact cu o suprafata mare de aer. In 95% din cazuri, o astfel de aerare produce minuni. Vinuri, care initial au iz de varza murata sau de pivnite inchise, pierd aceste arome neplacute si lasa aromele bune sa straluceasca.

 

Vinul rosu servit la 16 – 18 grade. Scos dopul si lasat sa se aeriseasca lent, fara decantor. Cele din anii 2000 , cca. 40 de minute, cele sub anii 2000, 1 ora.

Feteasca Neagra 1966, 1 ora fara dop.

A se depozita la orizontala, ferite de caldura si lumina

A nu se folosi decantor. Volumul aer e prea mare, oxigenarea e rapida , s-ar putea sa ii faca rau

Vinurile albe, servite reci 8 – 12 grade. Dupa ce se raceste in frigider, scos dopul si lasate inca 30 minute fara dop in frigider, sa se aeriseasca. Tot timpul sa isi pastreze temperatura de servire 8 – 12 grade

La frigider se baga doar inainte de servire.

cele demidulci si dulci servite la 12 grade

Daca iti plac produsele noastre te rugam sa dai de veste si prietenilor tai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button